ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Въпросът е защо от 2010-а по случая "Пенгезов" не се е работило

Снимка: БГНЕС

Няма какво да се учудваме, че всеки следващ доклад, който ще идва от Брюксел, ще бъде такъв – имаме проблеми със съдебната система. Това коментира в предаването "От петък до петък" журналистът от БНР Силвия Великова. За случая "Пенгезов" тя посочи:

Случилото се е скандално извън изборите и извън момента на неговото огласяване. Фактът, че 4 години едно разследване срещу висш магистрат, водено почти 3 години срещу неизвестен извършител, при положение че става дума за договор за информационна система за военното съдилище, подписан на десетки места от въпросния известен извършител, т.е. само по себе си това е доказателство, че проблемът е голям. Имаше нещо логично в обясненията на Веселин Пенгезов – че е потърсил главния прокурор, след като е встъпил в длъжност, именно защото Цацаров дойде с няколко обещания, едното от които беше, че ще сложи край на делата срещу неизвестен извършител – магистрат. Вече сме сигурни в това – няма по-голяма зависимост от това да държиш един човек, знаейки, че в нечие чекмедже или шкаф стои нещо срещу него. /…/ Сега става ясно, че всъщност продължава да има дела срещу неизвестен извършител - магистрат, продължава тези дела да не бъдат разследвани с интензивност, каквато предписва НПК.

Ако не можеш да събереш доказателства по едно дело, което очевидно е чиновническо, това е въпрос на преглед на правилници, на закон и на документи. Разбираемо е дело за поръчково убийство да бъде замразено, търсейки някакви улики, доказателства и т.н., но тези чиновнически дела… /…/ Това може да се окаже, че е много по-страшната зависимост от тази, другата, която предполага, че някой отива и дава едни пари и нещо се случва, защото в тази зависимост участват магистрати.

В момента във всички ключови съдилища в страната работят основно командировани съдии. Конкурсите поради някакви причини се бавят. А когато един човек е командирован, той е готов да изпълнява, посочи още Силвия Великова и добави още за случая:

Има една интересна сюжетна линия – дали всъщност всичко е свързано с евентуалното му кандидатиране за втори мандат, защото днес един доста добре запознат с правото юрист припомни, че Пенгезов беше един мандат председател на Военно-апелативния съд. Това е същото ниво, същата инстанция, на която беше един мандат председател на Софийския апелативен съд, така че въпросът дали той можеше да се кандидатира за втори мандат е доста спорен. Може да се окаже, че наистина главният прокурор е прав, че няма нищо общо с предстоящата процедура за председател на САС. Но за мен въпросът е, че няма никакво значение дали Пенгезов е щял да се кандидатира и да спечели и кой е щял да го избере, този ВСС може да избере всеки, ако му кажат, че трябва да го избере. Въпросът е защо от 2010-а година по този случай не се е работило и защо е допуснато начело на един съд да стои човек, наречен в едно дело "неизвестен извършител – магистрат", след като е ясно какъв е. Това дело или е трябвало да влезе в съда, или да бъде прекратено, или нещо да се случи, но не това да се случи през 2014-а година. От това всички трябва да сме притеснени. Делата на трупчета, които се отварят тогава, когато трябва, най-вероятно това са категорията знакови дела, но тревогата ни трябва да е насочена именно към знаковите дела, защото през тях тече зависимостта.

Целия коментар на Силвия Великова чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!