ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Прокуратурата иска ново разглеждане на делото срещу Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата поиска от Върховния касационен съд да върне за ново разглеждане делото за подкуп срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов. Решението на върховните магистрати се чака до месец. 

Адвокатско-прокурорски сблъсък съпътстваше финалното съдебно заседание по знаковия казус. Прокуратурата атакува с разнообразни определения, включително и за екзотичност, потвърдената оправдателна присъда на тримата от Софийския апелативен съд. Авдокатите поискаха клиентите им да бъдат окончателно оправдани и нарекоха прокурорския протест най-некачествения, който са виждали в професионалната си кариера. В очакване на решението на Върховния касационен съд животът на делото продължава по друга линия - заради унизителния арест на бившия военен министър Цонев адвокатът му Васил Василев сезира българската прокуратура и Европейския съд по правата на човека. Отговорът от държавното обвинение е четиригодишно мълчание.

Нямаме право на този етап да говорим. Надявам се до края на следващата година да има и решение, каза адвокат Василев относно Страсбург.

Ако това дело може би свършва, друг знаков случай днес започна отначало за втори път. Делото за източването на ЦСКА и "Кремиковци" отпреди 6 години, по което и сега силният човек в червения тим Александър Томов получи ефективна присъда от Софийския градски съд отново е там, но при друг състав, защото апелативният го върна за ново разглеждане заради вътрешната противоречивост на обвинителния акт. Томов демонстрира оптимизъм.

Оптимист съм, защото виждам нови неща в нашата съдебна система. Една по-голяма независимост от силните на деня, каза Томов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!