ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Прокуратурата ще повдигне обвинение и на Мария Дивизиева - шеф на премиерския кабинет

Председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов е обвинен в длъжностно престъпление

Председателят на Военно-апелативния съд Петър Петков вече е обвиняем

| обновено на 28.04.14 в 15:38
Снимка: БГНЕС

Председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов е обвинен в длъжностно престъпление. Той обаче е без мярка за неотклонение. Обвинението е за времето, когато оглавяваше Софийския военно-апелативен съд. След него тази служба се пое от Петър Петков, който също е с обвинение за длъжностно присвояване. И двамата, според прокуратурата, са злоупотребили със средства по проект, свързан с изграждането на информационна система във военните съдилища. Затова и днес Пенгезов прогнозира, че обвинение ще има и за IT-специалистите, наемани във връзка с проекта.

Петков също е без мярка за неотклонение. И двамата магистрати смятат, че прокурорските обвинения са неправомерни и в крайна сметка ще се окаже, че нарушения не е имало, а те ще бъдат оправдани.

Те се явиха в ДАНС, където се помещават и военните прокурори, без адвокати. Пенгезов обясни, че възнамерява да се защитава сам като Георги Димитров. Петър Петков обеща да говори по-късно повече.

Пенгезов бързаше, защото отивал на работа. Според процедурата, след повдигане на обвиненията следва двамата да бъдат отстранени от длъжност. Това трябва да стане на първото заседание на ВСС. Засега данните са, че извънредно заседание преди празниците няма да има, но предстои да видим каква ще е реакцията и на съдебните кадровици.

Преди днешната среща с обвинението, в отговор на перспективата да бъде обвинен по дело, по което повече от 3 години движение по неясни причини не е имало, председателят на Софийския апелативен съд Пенгезов отговори с остри критики към прокуратурата и един политик. Той призна за намеса в работата си и обеща да се завърне на бял кон:

Категорично ви заявявам, че аз нарушения във връзка с този проект не съм извършил. Убеден съм, че аз ще бъда оправдан.

Освен прогнозата, че обвиненията ще паднат, Пенгезов направи и още една прогноза - че двамата съдии ще имат компания:
Дивизиева. Доколкото знам към 10 човека са.
Визираната от Веселин Пенгезов Мария Дивизиева, сега шеф на премиерския кабинет, през 2008-а година като заместник-министър на Държавната администрация е отговаряла по проектите по Оперативна програма "Административен капацитет". Неофициално от държавното обвинение казаха за "Хоризонт", че тя действително ще бъде обвинена за зле управлявания европроект. Срещу нея имало свидетелски показания.

Прокуратурата смята, че полковник Петър Петков e основният извършител на присвояването, а Пенгезов, който повече от четири години не е ръководител на военния съд, се води основно като помагач. Според държавното обвинение двамата са присвоили незаконно 181 000 лева от проекта за създаване на интегрирана информационна система за военните съдилища, който се реализира с пари по програма ОПАК на ЕС.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!