ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Съдят участници в антиправителствените протести в Истанбул

В Истанбул започна съдебен процес срещу 225 души, които са обвинени за участие в антиправителствените протести за парка "Гези" през миналото лято. Сред тях има и седем чуждестранни граждани. Голяма част от обвиняемите са студенти.

Нарушаване на правото на демонстрация, разрушаване и нанасяне на щети на частна собственост или на религиозни обекти, както и наранявания и удари, нанесени срещу служители на силите по сигурността, са главните обвинения. Исканите наказания са от 1 година до 11 месеца затвор. Поради големия брой обвиняеми, съдът реши заседанията да се провеждат всяка седмица, в дните вторник, сряда и четвъртък. На всяко съдебно заседание обвиняемите ще бъдат изслушвани на групи от по 25 души. На първото заседание, освен призованите 25 души, се явиха допълнително още седем души. Пред съда те заявиха, че са невинни и че полицаите пръскали срещу тях сълзотворен газ и стреляли със звукови патрони.

Протестите за парка "Гези", които избухнаха в края на месец май миналата година срещу изкореняването на дърветата в центъра на Истанбул, прераснаха в най
-бурните демонстрации срещу правителството на турския премиер Реджеп Ердоган. По време на протестите бяха убити 7 души, а стотици бяха наранени.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!