ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Маргарита Попова: Местата за лишаване от свобода от години са проблем

Снимка: БГНЕС

Където има места за изтърпяване на наказанията, ще има опити за бягство от тях, така коментира зачестилите бягства от затворите вицепрезидентът Маргарита Попова.

Според вицепрезидента Попова затворите са места не само за наказание, а и места, където изтърпяващите наказанието трябва да се поправят и при излизане от мястото за лишаване от свобода, успешно да се интегрират в обществото. Слабите места в затворното дело ще се решат, когато признаем правосъдието у нас като национален проблем, каза тя:

Затворното дело, местата за лишаване от свобода, от много дълги години са проблем, който много правителства по ред някак си, като че ли, оставят на по-заден план. Мисля си, че ще се случи, когато признаем правосъдието ни въобще за национален проблем, когато го артикулираме и го кажем ясно. Трябва грижа - и материална, и духовна. Много са нещата, които ни липсват и е крайно време да се обърне поглед не защото се е случило нещо кой знае колко интересно. Навсякъде в затворите е възможно и се случват такива неща, но и най-малкото нещо, което се случи, и най-малкия проблем е повод да се обърнем отново към този свят, към тези задачи, които са от всякакъв род - и социални, и правни, за да се решат нещата. На нас най-вече финансови средства ни липсват в последните много, много десетилетия, но и това пък не може да бъде безкрайно оправдание.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!