ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Турция е против спирането на доставките на природен газ заради кризата в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Турция се опасява, че евентуално спиране на доставките на руски природен газ за Украйна като санкция заради конфликта в тази страна ще се отрази негативно на турския внос на енергийните източници. Турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз заяви, че всеки опит да се спрат доставките на руски природен газ за Украйна ще има отрицателен ефект върху турския внос на газ от Русия.

Според министър Йълдъз няма да се стигне до прекъсване на доставките на руския газ, понеже Украйна получава подкрепа от Международния валутен фонд. Това ще помогне на Киев да изплати задълженията си към "Газпром", за което настоява Москва, каза още турският министър.

Същевременно Танер Йълдъз обяви позицията на турското правителство, която ще бъде в подкрепа на Киев, ако все пак Русия наложи санкции на Украйна и спре доставките на природен газ. Анкара ще разглежда такъв един евентуален ход като налагане на санкции срещу Турция. Но ние смятаме, че задълбочените междудържавни отношения, които съществуват между Турция и Русия, ще предотвратят допускането на такава грешка, заяви турският енергиен министър.

Според турската страна Русия също не иска да бъде лишена от печалбите, които получава от продажбите на газ за Турция. В замяна на газа, който доставя на Турция, руската страна печели по около 11 млрд. долара годишно. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!