ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

В Истанбул се открива международна конференция, посветена на свободата на медиите и на журналистите

В Истанбул започва международна  конференция, посветена на свободата на медиите и на журналистите, под наслов "Ролята на националните парламенти в развитието на медийните свободи в Европа". В Истанбулския форум участва заместник генералният секретар на Съвета на Европа Габриела Батаини-Драгони и генералният секретар на Асоциацията на европейските журналисти Рикардо Гутерес.

Участие са заявили представители на медийни организации и парламентаристи от Армения, Азербайджан, България, Грузия, Франция, Италия, Португалия, Молдова, Русия, Украйна Великобритания и Турция.


Интересното е,че форумът в Истанбул се провежда непосредствено след последния доклад на американската неправителствена организация "Фрийдъм Хаус", в който се отправят много сериозни критики срещу Турция по отношение на свободата на медиите и  журналистите.


В региона на Европа най-голяма е промяната в Турция, която се премести от частично свободните страни в несвободните. Конституционните гаранции за свобода на печата и изразяването само частично се прилагат в Турция на практика, подкопани от рестриктивните клаузи в Наказателния кодекс и Закона за борба с тероризма, се отбелязва в доклада.

Проблемът за свободата на медиите и мерките за тяхното ограничаване в последно време много често води до остри конфликти между  управляващата консервативноислямистка ПСР и опозицията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!