ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Софийският градски съд ще направи втори опит да даде ход на делото срещу Сергей Станишев

Снимка: Капитал / Снимка: БГНЕС
Софийският градски съд ще направи втори опит да даде ход на делото срещу Сергей Станишев за седем загубени доклада по време на премиерския му  мандат. Гриф "секретно" стана причина за фалстарта преди два месеца.

Оказа се, че препис от обвинението на Станишев е изпратен в секретното деловодство на парламента, а той и адвокатите му нямат достъп до него. Това по принцип им пречело да формулират защитата си, а процесуално се оказа проблем, защото старт на делото може да бъде даден само ако обвиняемят или подсъдимият е получил препис от обвинението си седем дни преди съдебното заседание. Дали от 18-и март до днес проблемът е решен, ще стане ясно на заседанието, както и дали Сергей Станишев ще дойде лично в съдебната зала, което не направи тогава:

Не е длъжен да идва. Ако съдът прецени, че трябва да дойде и изрично разпореди, ще дойде. Но това не значи, че няма да идва. Решението си е негово. Вижте, не ме питайте за господин Станишев. Женен човек, с партия на шията, аз да говоря къде и какво ще прави.


Сергей Станишев е обвиняем от 2010-а година. Двама главни прокурори искаха имунитета му от два различни състава на парламента. Няколко пъти предложението той да бъде освободен от наказателна отговорност и само да бъде глобен за топ-докладите циркулира между прокуратурата и съда в продължение на години. Казусът влезе в съдебната зала по изричното искане на експремиера.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!