ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Тридневен траур е обявен в Турция заради злополуката в мината в Сома, загиналите са 232-ма

| обновено на 14.05.14 в 15:10
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тридневен траур е обявен в Турция във връзка със злополуката в каменовъглена мина в селището Сома, провинция Маниса. Огромни са размерите на трагедията. 205 работници са загинали, над 80 са ранени, но под земята има затрупани още хора, заяви турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз.

Според специалистите, това е най-голямата злополука в историята на минното дело в Турция от гледна точка на огромния брой на жертвите. Смята се, че спукване на трафопост е предизвикало срутването в мината, след което избухнал силен пожар. Екипи и техника на Службата за бедствия и кризисни ситуации към МС участват в спасителните работи от вчера насам. Но се твърди, че особено в първите часове на злополуката спасителните работи закъснели, поради което специалистите смятат, че има пропуски в правилата за безопасност при аварии, въпреки че Сома е най-голямата каменовъглена мина в района с над 6 хиляди работници.

Започнало е следствие. По думите на министър Танер Йълдъз ще бъдат огласени всички данни за причините за злополуката, а виновните ще си понесат последствията.

Всички турски вестници днес излязоха с траурни заглавия, отменени бяха музикалните прояви в страната.

Според статистиките, над 3 хиляди души са загинали досега в турските мини, поради което този сектор се счита за най-опасния.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!