ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Броят на жертвите от експлозията в Турция продължава да расте

| обновено на 15.05.14 в 13:37
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Увеличи се броят на жертвите от инцидента в турската мината. Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция заяви, че досега е потвърдена смъртта на 282 миньори в каменовъглената мина в град Сома, където стана най-голямата промишлена злополука в турските мини от 70 години насам. Повече от 80 души са ранени. Евакуирани бяха близо 450 души. Поне 120 миньори все още остават блокирани в галериите.

В страната бе обявен тридневен траур, отменени са и проявите за 19-и май, който е национален празник. Футболните клубове отмениха срещите си. 

Скръб и гняв заливат страната. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган бе на мястото на инцидента, обещавайки да бъде направено пълно разследване. Той обаче бе посрещнат от разгневена тълпа хора, които се нахвърлиха срещу неговия автомобил. Местни хора се оплакват от практиката на небрежно отношение към сигурността в мината.

Основният синдикат на минните работници призова за стачка утре във връзка с трагичния инцидент.

Редица европейски страни, както и САЩ и Израел, предложиха помощ на Турция. Папата се помоли за жертвите. 19 следователи и инспектори са натоварени да разследват причината за инцидента.

Версията на властите е, че злополуката е станала след взрив и пожар в трафопост. Но според специалисти трагедията може да е усложнена и от други фактори. Стана известно, че нямало достатъчно газови маски за миньорите, а пострадали разказаха пред камерите, че не са преминавали през инструктаж за безопасност. Пак според специалистите мината в Сома е известна с лошите си условия за работа и безопасност. 

Екипите на правителствената Служба за бедствия и кризисни ситуации още се намират в региона, но спасителната операция бе преустановена. Твърди се, че няма надежди за спасяване на останалите под земята миньори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!