ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Антиправителствени протести в Турция заради трагедията в Сома

| обновено на 15.05.14 в 15:03
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 2 хиляди представители на синдикални организации участваха в антиправителствена демонстрация срещу трагедията в мината в Сома, при която загинаха най-малко 282 миньори, а около стотина души все още са блокирани под земята.

Като стандираха лозунги "трагедията в Сома не е злополука, а е убийство, искаме сметка за Сома, искаме оставка на правителството", протестиращите се опитаха да стигнат до премиерския офис на брега на Босфора, но полицията прегради пътя с бронирани коли и водни оръдия. Демонстрантите легнаха пред колите и барикадите.

По инициатива на профсъюзите в Анкара, Истанбул, Измир,Трабзон и други градове на Турция днес се провежда еднодневна стачка, в която участват десетки хиляди членове.

В съседния на Маниса окръг Измир близо 20 хиляди демонстранти участваха в многолюдна протестна демонстрация, на която поискаха оставката на правителството. Полицията използва сълзотворен газ и водни струи, за да ги разпръсне. На много хора им е прилошало.

Турският президент Абдуллах Гюл посети днес Сома и почти се разплака пред микрофоните докато поднасяше съболезнованията. Гюл заяви, че ще продължи спасителната операция, докато се стигне до затрупаните галерии.

В същото време Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" обвини турското правителство, че „си играе с живота на хората” във връзка с трагедията на 13 май във въгледобивната мина в околия Сома на провинция Маниса, както и настоя за незабавно разследване на причините за злополуката. Обвинява се турското правителство, ч е„вместо да разследва трудовите злополуки, отхвърля отправените предложения, което е силно шокиращо", се казва още в изявлението на Амнести интернешънъл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!