ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Полемика БСП - ГЕРБ преди внасянето на вота на недоверие

Снимка: Ивайло Михайлов

БСП и ГЕРБ размениха реплики преди внасянето на вота на недоверие в петък. БСП призова ГЕРБ да изчакат с внасянето на вота. Социалистите допуснаха, че в парламента може да няма кворум за разглеждането му. ГЕРБ видяха в това изказване намек за саботаж на вота на недоверие.

От ГЕРБ изразиха притеснение за документите, свързани с внасянето на поредния вот на недоверие. Причината - няма достъп до компютрите в една от стаите на парламентарната група.

Отнетата стая всъщност е и кабинет на Бойко Борисов. В социалните мрежи той коментира, че стаята му е отнета в полза на "четвъртия коалиционен партньор", визирайки отцепилите се от ГЕРБ независими депутати, преминали към "България без цензура". В парламента Димитър Главчев допълни, че смяната се е случила без знанието на парламентарната група:

Ние не знаем тука кои хора са влизали, какво се е случило. Притеснени сме за документите, по които сме работили по повод на вота. Когато се предприема такова действие, трябва да присъства и човек от засегнатата страна, елементарно е да подпише протокол. Става въпрос за много важни документи. Не знаем в какъв вид ще ги намерим.

Освен ГЕРБ и "Атака" се оказаха със запечатана стая. В средата на март председателят на парламента Михаил Миков е изпратил писма до лидерите на парламентарните групи с новото разпределение. Миков дава петдневен срок и на "Атака", и на ГЕРБ да освободят необходимите помещения. Едва в последните няколко дни "Атака" са освободили стаята. Но от ГЕРБ обясняват, че никой не ги е потърсил при смяната на патрона на бравата. Заявиха още, че независимо от това вотът на недоверие ще бъде внесен утре.

Запечатването на една от стаите на ГЕРБ в парламента е в правомощията на председателя на Народното събрание, поясни неговият заместник  Мая Манолова:

Без да навлизам в детайли се чудя защо хора, които не влизат в пленарна зала, имат нужда от допълнителни помещения и според мен мястото на депутатите е в пленарната зала на парламента, а не по кабинетите. Мисля, че решението се отнася и до стаи, които се заемат от "Атака".

От администрацията на парламента обясниха, че нямат намерение да дават запечатаната стая на независимите депутати. А на притесненията на ГЕРБ, че важни документи по вота на недоверие са останали там, обясниха, че запечатването е станало в присъствието на комисия и никой не е влизал вътре. Имуществото не е застрашено.

Мая Манолова не очаква сериозни аргументи по време на дебата. Тя определи желанието на ГЕРБ като заговор срещу българските граждани и любов по време на холера.
Ако вотът бъде внесен в петък, дебатите ще трябва да се състоят в последната седмица от изборната надпревара.

ГЕРБ допускат възможността мнозинството да саботира заседанието по вота на недоверие. Красимир Велчев коментира изказването на Мая Манолова за вероятността да няма кворум в пленарната зала:

От тях всичко може да се очаква. Вие знаете, че ДПС и БСП са една партия, а сега отскоро имаме чувството, поне аз съм с такова чувство, че финансирането и командването и на ДПС, и на "Атака" е от едно и също място.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!