ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

В Турция се борят с последствията от злополуката в мината в Сома

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Турция продължават усилията за ликвидирането на последствията от трагичния инцидент във въгледобивна мина в Сома.

По неокончателни данни 283 са загиналите миньори, а в болниците са приети над 80 ранени. В две галерии под земята има затрупани миньори, но не се знае точно колко са на брой.

Депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието заяви, че под земята има вероятно още около 40 души, пресмятайки числото на евакуираните и на загиналите. Но според други източници има стотина блокирани работници в галериите. Към момента на аварията в мината е имало 787 миньори, спасени са 363-ма.

Министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз съобщи, че пожарът в мината е утихнал и спасителните екипи са влезли в галериите, за да стигнат до затрупаните. Правителството обяви, че ще изплати на близките на загиналите по 1000 турски лири еднократно обезщетение, а според социалното осигуряване близките имат право да получават 70 на сто от пенсията на загиналия миньор.

Версията на властите за причината за инцидента е за взрив в трафопост, в резултат на който е възникнал пожар в мината. Хиляди хора обвиниха правителството, че не взема мерки за безопасността на труда в мините и излязоха на протести. Турция все още не е подписала конвенцията на Международната организация на труда за безопасните условия на труд в мините.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!