ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Втори етап от Плана за защита на населението стартират във Видинско

Снимка: Радио Видин

До края на деня във Видинско ще бъде стартиран вторият етап от Плана за защита на населението след падналите валежи и рязкото покачване на нивото на Дунав. Заседания проведоха общинският и областният кризисен щаб, на които бяха набелязани мерките за изпълнение при нива на реката от 850 до 930 см. 

В 12.00 часа нивото на реката при Видин достигна 819 см след повишение за последните 24 часа със 112 см, като втори пореден ден нивото се вдига с повече от метър. Измерванията вече се правят три пъти на ден - в 8.00, 12.00 и 18.00 часа. 

Тревожна е информацията за ситуацията в сръбския участък на Дунав, където за следващите дни се очаква нивото на реката да се повиши с до метър и половина, съобщи директорът на видинския клон на "Напоителни системи" Димитър Йоцов, а за четири дни нивото при хидротехническото съоръжение "Железни врати" е свалено с три метра заради очаквания приток. 

Във Видин вече работят пет от общо осемте отводнителни помпени станции заради наводнени терени от подпочвени води край дигите. Състоянието им е добро засега. По данни на "Напоителни системи" не са установени пробойни или слягане на дигите. Те се наблюдават ежедневно, има и четиричасово дежурство в помпените станции. 

Във Видин до края на деня ще бъдат сформирани групите за наблюдение и тези при аварийни ситуации в населените места край реката. Пълнят се 5000 чувала с пясък за диги при крепостта "Баба Вида" и "Телеграф Капия" като има готовност за още 5000 чувала. Ако бъде въведен втори етап, на места допълнително ще бъдат насипани 200 кубика земна маса. 

Очаква се следобед пътят Видин-Арчар да бъде затворен, така че преминаването ще става през Димово по главен път Е-79. Тревожна е също така ситуацията и по течението на Тимок. В Брегово е въведено денонощно дежурство, организирано е и пълнене на чували за диги.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!