ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Цветанов се извини на съда, чака присъда след изборите

| обновено на 22.05.14 в 18:13
Снимка: БГНЕС
В очакване на първата си присъда Цветан Цветанов се извини на българския съд за критиките, които е отправял към него, докато беше вътрешен министър.

В 9.00 часа в понеделник Софийският градски съд ще обяви решението си по делото срещу Цветанов за длъжностно присвояване. Прокуратурата поиска бившият вътрешен имнистър да лежи в затвора пет години. Цветанов настоя за оправдателна присъда.

Освен петте години затвор прокуратурата иска съдът да конфискува и половината от имуществото на Цветанов, а на представителите на МВР той да възстанови 50 хиляди лева, които неправомерно е разпоредил да бъдат изплатени на бившия великотърновски антимафиот Орлин Тодоров. Това са пари, които той е получил, докато е бил в ареста по дело за рекет. В едночасовата си пледоария прокуратурата говори за законите, които Цветанов е нарушил с престъпна упоритост.

Бившият вътрешен министър в последната си дума заяви, че докато е бил на власт, винаги е спазвал закона и въз основа на чутото в съдебната зала в качеството си на подсъдим се извини.

Това, което чух от страна на прокуратурата, мога само да се извиня на българския съд за всички тези мои изводи, които съм си водил от това, което се е случило в съдебните зали, защото просто не съм бил пряк свидетел и ако действително защитата на държавното обвинение е била такава, каквато днес видяхме, от българската прокуратура, трябва да ви кажа, че действително съм прекрачвал границата и съм се произнасял неподготвено за оценка за българския съд.


Тежка съдебна изборна седмица чака Цветан Цветанов. Присъда в понеделник, в четвъртък - пледоарии по делото за престъпление срещу правосъдието, тоест и втора присъда, а в петък започва процесът за така нареченото мобилно подслушване.
На въпрос дали ще приеме присъдата, каквато и да е тя, Цветанов отговори:
Разбира се. Трябва да я приема и тайно се надяваме, че няма да има никакъв натиск.
Адвокатът му Менко Менков добави, че две оправдателни присъди за една седмица няма да са много.

Чуйте още от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!