ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Антоний Гълъбов: Българите наистина се възприемат като граждани на обединена Европа

Снимка: БГНЕС
Геерт Вилдерс, един от най-известните в Европа лидери на ксенофобска и евроскептична партия, се представя изненадващо слабо на проведените вчера в Холандия избори за Европейски парламент.  "Ройтерс" цитира прогнозни резултати, съобщени от холандската обществена телевизия, според които неговата Партия на свободата е трета с 12.7% зад водещите в страната проевропейски партии Християндемократи и Демократи 66, които си поделят по малко над 15%.  Не е изключено Вилдерс да слезе и на четвърто място. Избирателната активност е била 37%, както и през 2009 година.  Данните са от екзит пол на IPSOS сред 40000 избиратели и се разгласяват, въпреки предупреждението на Европейската комисия, че това трябва да стане чак в неделя след края на евроизборите във всички 28 държави. Ако в неделната вечер този резултат се потвърди официално, това ще е сериозно разочарование на Вилдерс, който водеше по популярност месеци наред, коментира Ройтерс.

След вчерашните избори във Великобритания, които бяха във формат "2 в 1" - за  Европейски парламент и за местни органи, фаворит се очертава Партията на независимостта на Обединеното кралствона Найджъл Фараж, която се обявява за излизане на страната от Европейския съюз и за ограничаване на имиграцията от източноевропейските страни. Там обаче екзит пол не се прави, така че данни към този момент няма.

След Великобритания и Холандия вчера, днес, утре и основно в неделя продължава гласуването за нов Европейски парламент. От началото на кампанията платформата EUVox даваше възможност на всеки европейски гласоподавател да направи информиран избор. Как се възползвахме, коментира ръководителят на изследователския екип на проекта доц. д-р Антоний Гълъбов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!