ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Земетресението в Егейско море предизвика паника и в Турция

Снимка: Архив

Силно земетресение разлюля по обяд района на Мармара. От истанбулската сеизмична обсерватория отначало обявиха, че земетресението е от 6.5 степен по Рихтер, но след това обявиха 6.7-ма степен. Епицентърът е в Егейско море, около селището Гьокчеада, което е точно срещу гръцкия бряг. Земетресението се усети в един доста обширен район на Турция и предизвика паника и уплаха, тъй като продължи доста време.

Трусът е бил усетен доста осезаемо и в Истанбул. На азиатския бряг, където теренът е по-устойчив в сравнение с европейския бряг, земетресението разлюля доста силно и доста продължително време. Много хора са навън уплашени, че може да последват нови трусове.

Особено силно се е усетило земетреснието в района на пограничния град Одрин. Съобщава се за разрушения по някои сгради в града. Телефонната връзка е прекъсната. Съобщава се, че населението е в паника, но няма пострадали.

Според местни сеизмолози, земетресението е произлязло по североанадолския разлом, който минава по дъното на Мраморно море и по който стана катастрофалното земетресение през 1999 г, което отне живота на около 20 хиляди души.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!