ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Софийският градски съд оправда Цветан Цветанов по делото за длъжностно присвояване

| обновено на 26.05.14 в 12:16
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд произнесе оправдателна присъда по делото срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов за длъжностно присвояване.

Преди дни прокуратурата поиска Цветанов да лежи 5 години в затвора, защото в нарушение на закона е разпоредил да бъдат изплатени 50 000 лева обезщетение на бившия полицейски началник във Велико Търново Орлин Тодоров след освобождаването му от поста. След финалните пледоарии по делото Цветанов се извини на съда заради критиките към него, докато е бил вътрешен министър.

Присъдата ще бъде протестирана пред Софийския апелативен съд, каза прокурор Калоян Ангелов.

Бившият вътрешен министър коментира:

Никога не съм смятал, че невинен човек може да бъде осъден. Затова и заедно със защитата винаги сме казвали, че съм невинен. Може би сега очаквате  да започна да говоря много. Аз все пак искам да запазя една по-добра дипломатичност, но нека да изчакаме и трета инстанция, нека да съхраниме институционално институциите.   

Адвокатът му Менко Менков е категоричен, че Цветанов ще бъде оправдан и по другите дела срещу него:

Това е една малка стъпка за господин Цветан Цветанов към пълната му реабилитация. Една огромна крачка за българското правосъдие. По всички дела очаквам оправдателни присъди абсолютно безкомпромисно и съм спокоен за решенията на съдебните състави, защото фактите по делата до този момент сочат, че господин Цветан Цветанов не е извършил престъпленията, в които го обвиняват, и никакви други престъпления.

Цветанов е подсъдим и за престъпление срещу правосъдието. Присъдата по това дело се очаква в петък, за когато е насрочено първото заседание по мегапроцеса за нерегламентирано подслушване по времето, когато Цветанов беше начело на МВР.

Това е първата присъда по делата, които се водят срещу Цветан Цветанов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!