ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Лекарите от Спешна помощ - София подадоха колективна оставка

| обновено на 29.05.14 в 15:07
Снимка: БГНЕС
Всички лекари от Спешна помощ - София днес са подали колективна оставка. Решението им е в знак на протест срещу предложението за уволнение на директора на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Георги Гелев и заместника му по медицинската част д-р Ангел Ангелов.

Тяхната оставка беше поискана вчера от здравния министър Таня Андреева заради слаба организация и липса на контрол.

 Над 250 души от около 400 служители на Спешна помощ - София се включиха в подписката до министър Таня Андреева за проблемите в сектора. Голяма част от тях са подали и оставка.

Ние не смятаме, че чрез смяната на д-р Гелев ще се решат проблемите в спешната помощ. Всички ще напуснат, никой няма да остане да работи в тази каша. Не нашият началник трябва да прави порядките в Бърза помощ, а трябва да има ясни правила от горе, от министерството.

Колко министри се смениха, на всички беше приоритет Бързата помощ и накрая нищо не направиха. И сега се действа Сталински - има човек, има проблем, няма човек, няма проблем. Махаме Гелев, и като го махнеме, какво правим. Следващият директор, след като не се отпускат пари от тука, какво ще направим, никой няма да дойде да работи. Пак ще закъсняваме, и какво правим в края на краищата - от пусто в празно преливаме.

Другият основен проблем е да се създадат едни ясни правила що е спешност, защото това е едно от основните неща не само от липсата на хора, но и от прекалено много излишна работа, която вършим. Значи, какво е спешност? Това, което е животозастрашаващо. За вас висока температура животозастрашаваща ли е? Та дори и да е бебе.

Като започнем от заплащането, труд, начин на работа, всичко е неуредица пълна. Приемането на адресите, издаването на адресите, между 112 и 150 проблемите, както винаги, просто това са проблеми, които единствено министерството би могло да ги разреши.

Протестиращите настояват за оставката на здравния министър. Те искат да разговарят и с представител на министерството. Лекарите и служителите в Спешната помощ - София протестират и заради ниското си заплащане и грешната политика на МЗ спрямо младите лекари.

Подалите оставка ще продължат да работят в рамките на следващия месец, какъвто е законовият срок.

Председателят на Изпълнителната агенция "Медицински одит" д-р Симеон Василев заяви за предаването "12+3" по "Хоризонт", че при одита в столичната спешна помощ са установени сериозни нарушения

Часът на тръгване и пристигане на линейката при Елизабет Димитрова, която почина, е бил подправен, а в линейката е липсвала екипировка. Не са извършени  реанимационни действия, а само е констатирана смъртта, допълни Василев.

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването изтъкна, че за подобряване на работата на спешната помощ не са необходими скъпи решения, а воля за въвеждането на нови практики. В предаването "12+3" по "Хоризонт" той даде пример с Франция, където лекарите от болниците имат право да отговарят на спешни повиквания за кварталите, в които живеят, в свободното си време. Според Кацаров в София е необходимо линейките да не са на едно място, а близо до болниците, които имат денонощен спешен прием.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!