ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Подправен е часът на тръгване и пристигане на линейката, повикана за Елизабет Димитрова

| обновено на 29.05.14 в 17:43
Елизабет Димитрова

Часът на тръгване и пристигане на линейката при Елизабет Димитрова е подправен. Това е установила проверката на Изпълнителната агенция "Медицински одит", съобщи нейният председател д-р Симеон Василев:

Часът на тръгване и пристигане на линейката по констатациите на колегите е поправен. Дежурният екип, в случая колежката, която е била на тази линейка и медицинската сестра предварително е трябвало да подпишат протокол за това, че са проверили оборудването в тази линейка. Те това не са го направили. Оказало се, че не е имало дефибрилатор в линейката. Те, пристигайки на място, не са оказали никакви реанимационни действия, което е огромна грешка на екипа, който е бил на дежурство. Те са констатирали признаци на смърт, но не са направили необходимото, защото е възможно пациентката в този момент да е била в клинична смърт. Просто са констатирали смъртта и нищо друго, което е огромна грешка.

Фотографката Елизабет Димитрова почина в понеделник в столичния квартал "Надежда", докато чака линейка. Трагедията се разигра след абитуриентски бал, на който тя е имала ангажимент. Младата жена си тръгвала, когато припаднала до колата си. Близките веднага се обадили на телефон 112, но според тях линейката дошла чак след 55 минути и жената починала.

Директорът на Изпълнителната агенция "Медицински одит" посочи още, че сред причините за исканата оставка на директора на столичната спешна помощ  доктор Георги Гелев е и липсата на кадрова обезпеченост в спешната помощ.

Д-р Георги Гелев каза при изслушване пред Парламентарната здравна комисия, че предварителният доклад на медицинския одит за работата на Спешната помощ е тенденциозен и неточен. По време на изслушването министърът на здравеопазването Таня Андреева представи резюме от доклада, според който в столичната Бърза помощ има лоша организация, липса на контрол, а заплащането на работещите противоречи на правилника. В доклада се посочва, че едно и също лице е назначавано в две различни звена, а заплатите в администрацията са по-високи от тези на медицинските сестри. Министър Андреева препоръча да се назначи временно нов директор на мястото на доктор Гелев, за да се нормализира работата в структурата. Междувременно, доктор Гелев посочи, че заплатите не са увеличени от началото на годината с обещаните 10 процента. Оборудването с техника не отговаря на броя на линейките, а на щат работещите в Спешна помощ са половината от щата, което рефлектира върху работата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!