ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Цветан Цветанов отново пред съда, този път за подслушванията

Снимка: БГНЕС

Часове, след като беше осъден на четири години затвор за престъпление срещу правосъдието, бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов ще застане на подсъдимата скамейка за нерегламентираното подслушване в МВР. Подсъдими с него са трима бивши директори на вече несъществуващата Специализирана дирекция "Оперативно-технически операции". Делото ще се гледа при закрити врата.

Обвинението срещу Цветанов е за допустителство по служба. Според прокуратурата бившият вътрешен министър не е упражнил контрол в служба СДОТО, тогава към МВР, и така е допуснал Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов да не изпълнят законовите си задължения, от което пък са били създадени условия за нерегламентирано и безконтролно подслушване на граждани. Според юристи обвинението в допустителство е доста трудно доказуемо.

Обвинителният акт беше еднократно връщан на прокуратурата заради неясноти като например за времето, в което са били използвани прословутите кечъри, с което се твърди, че незаконно се е подслушвало, или пък какви точно са вредните последици, настъпили от действията на Цветанов и другите трима подсъдими.

Държавното обвинение не протестира връщането на делото, а коригира обвинителния акт и отново го внесе в съда.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!