ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Отложиха за 3-ти юли делото срещу Цветанов за подслушванията

Снимка: БГНЕС

Делото срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов за незаконно подслушване беше отложено за 3-ти юли. Преди заседанието на съда тази сутрин стана ясно, че един от бившите директори на СДОТО Цветан Иванов е подал молба за отлагане, тъй като малко по-късно днес е на хемодиализа. Решено беше делото да се гледа при закрити врата.

Заедно с бившия вътрешен министър пред съда са изправени още двама бивши шефове на СДОТО. Всички те отговарят за това, че заради липсата на контрол са били създадени предпоставки български граждани да бъдат подслушвани.

Цветан Цветанов днес поясни по повод вчерашното си твърдение, че българският съд е под натиск, че има предвид конкретния съдебен състав. Подобно на своя адвокат Ханс-Петер Ул той се позова на треперещите ръце на съдия докладчика Тони Гетов, което според него е подсказвало, че той не е убеден в присъдата, която чете. От този състав Цветанов очаква справедливост, както и по другото дело на следващите съдебни инстанции.

Около делото вече се очертават няколко казуса заради секретността. Адвокатите поставиха въпроса за достъпа до разпита на свидетелите, които са засекретени, те не могат да ги изнасят от секретното деловодство, поради което те били в неравнопоставено положение. Друг аспект е как съдът ще положи усилия да бъде опазена самоличността на свидетелите, които ще дават показания по това дело.

Сред явните свидетели в съдебната зала днес беше бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев. Трябва да бъде разпитан и бившият служебен вътрешен министър Петя Първанова, но всичко това ще става по-нататък на закрити заседания. 

По-късно днес председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев категорично отхвърли твърденията на Цветан Цветанов, че съдебният състав, който го осъди на четири години затвор, е взел решението си под политически натиск.

Груев, който сам беше обект на критики от Цветанов, докато оглявяваше вътрешното министерство, коментира обвиненията му така: България е свободна държава, има свобода на мнението, всеки може да се изказва така, както намери за необходимо. За съжаление, няма да бъде и последен този път, защото все пак всяка заинтересована страна, по всяко едно дело се опитва по всеки възможен начин да предопредели изхода му в своя полза, но радостното е, че досега аз лично не съм забелязал случай, в които съдът се е поддал на такъв натиск. Съдиите си вършат работата ежедневно, целенасочено, добре, професионално в голямата си част, така че работата на административния ръководител е да е гарант за тяхната независимост. Спокойна и професионална работа. Те не стискат зъби, те пишат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!