ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

ВСС: Ако Цветанов има данни за оказано влияние върху съда, да ги предостави

Снимка: БГНЕС
Висшият съдебен съвет (ВСС) призова бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, ако разполага с конкретни данни за оказано влияние върху съда, да ги предостави на компетентните органи. В специално становище съдебните кадровици възразяват срещу въвличането на независимата съдебна власт в спорове между политически субекти.

Осъденият на 4 години затвор Цветан Цветанов обяви вчера обобщително, че присъдата му е резултат от натиск върху българския съд. Днес той конкретизира, че на натиска се е поддал конкретно съдия Тони Гетов. Съдебните кадровици, които реагираха с нетипична бързина и които, докато Цветанов беше министър, дълго и трудно възразяваха срещу честите му критики към съда, декларират, че нямат основание да се съмняват в безпристрастността и професионализма на българския съд и напомнят, че съдиите имат право да постановяват своите актове спокойно, без страх от намеса в независимостта си и без да са подлагани на публично унижение чрез коментари, засягащи тяхното професионално достойнство.

Висшият съдебен съвет за пореден път напомни на представителите на останалите власти, че безпочвеното атакуване на авторитета на съдебната власт не е в полза на обществото и държавата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!