ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

ВАС отмени уволнението на Камен Ситнилски

Камен Ситнилски
Тричленен състав на Върховния административен съд отмени уволнението на члена на Висшия съдебен съвет Камен Ситнилски, защото решението не е взето с необходимото по закон квалифицирано мнозинство. На противното мнение е била съдията - докладчик Наталия Марчева.

Още когато ВСС уволни Ситнилски с 16 гласа "за", и той, и редица юристи обясниха, че това е закононарушение. Именно така смятат двама от тримата върховни съдии, според които съдебен кадровик може да бъде уволнен само с минимум 17 гласа. Затова ВСС трябва да преразгледа отново казуса.

Съдия-докладчикът Наталия Мирчева обаче е на позицията на ВСС, т.е. че като първи етап от процедурата по дисциплинарно уволнение решението на ВСС може да бъде взето и с неквалифицирано мнозинство.

Решението на ВАС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред 5-членен състав, а иначе до безпрецедентната процедура - уволнение на член на ВСС се стигна, след като в публичното пространство бяха тиражирани и дешифрирани специалните разузнавателни средства, в които се коментира подкрепа за кандидати за членове на Съвета от прокурорската квота. Сред тях беше и Ситнилски. ВСС видя в тези разговори нарушения в етичния кодекс на магистратите, откри процедурата по уволнението му. По нея обаче отново ще трябва да се произнася, освен ако 5-членния състав на ВАС не постанови нещо друго.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!