ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Над 25 000 полицаи са мобилизирани в Истанбул заради годишнината от протеста на "Таксим"

| обновено на 31.05.14 в 17:42
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изключително засилено е полицейското присъствие в Истанбул в района на площада Таксим и парка Гези, които полицията блокира и не допуска моторни превозни средства. Над 25 000 полицаи са мобилизирани, докарани са и подкрепления от провинцията. Полицейски и пожарни коли са разположени по улиците, за да попречат на навлизането на големи групи хора на площада. Силно полицейско присъствие има и в съседните квартали Бешикташ, Окмейданъ, Меджидийекьой. Освен униформени има и много цивилни полицаи. Следобед беше прекъсната транспортната връзка по море между европейския и азиатския бряг на мегаполиса.

Изключително силно е полицейското присъствие и в Анкара, Измир и другите големи градове.

Властите предприеха крутите мерки, за да попречат на всякакви опити да бъде отбелязана с възпоменателни прояви първата годишнина от антиправителствените демонстрации за парка Гези. Те започнаха като екологичен протест срещу изсичането на дърветата, провокирани от плановете за реконструкция на парка Гези, но прераснаха в най-бурните демонстрации срещу консервативно-ислямисткото правителство на Реджеп Ердоган. Шестима млади демонстранти загубиха живота си при сблъсъците.

Полцията не разреши дори да бъдат поставени цветя в парка, където преди година десетки хора бяха малтретирани със сълзотворен газ, водни струи, физическа сила, а други загинаха.

Движението "Солидарност с Таксим" призова днес към възпоменателни митинги в Истанбул, Анкара, Измир и други градове във връзка с първата годишнина.

Ердоган остро разкритикува призивите за демонстрации и заяви, че те няма да бъдат допуснати и че ако трябва ще бъде употребена сила.

Засега в Истанбул е спокойно, но очакванията са, че привечер ще се съберат повече хора на площада. Възпоменателният митинг е определен за 18 часа българско време.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!