ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Нигяр Джафер: Уволнението на директора Георги Гелев няма да реши проблемите в Спешна помощ

Нигяр Джафер
Снимка: БТА

Уволнението на директора на столичната Спешна помощ доктор Георги Гелев няма да реши проблемите на Бързата помощ в София, отговори на въпрос на "Хоризонт" председателят на Парламентарната комисия по здравеопазване Нигяр Джафер, която присъства на Националната среща с медиите за новостите в лечението на социално-значимите болести, която се провежда в "Албена".

Единственият начин да се решат проблемите в Столичната спешна помощ е драстично увеличение на възнагражденията на лекарите и медицинските сестри там, каза Джафер и допълни, че държавата трябва да мисли в тази посока. Джафер акцентира и върху правилата за поведение и кодовете за спешност, което ще прецизира работата на спешните екипи. Според нея трябва да се помисли и как да се ускори връзката между телефон 150 и прехвърлянето му вътре в системата на 112. Това, по думите й, определено създава проблем и държавата трябва да отдели ресурс за решаването му. Доктор Джафер каза още, че за създаването на общинска спешна помощ все още няма готова нормативна уредба, а и най-вероятно трудно ще се намерят специалисти.

Председателят на Парламентарната комисия по здравеопазване коментира идеята на Николай Бареков да предизвика вот на недоверие в парламента по темата "Здравеопазване". Според нея той няма парламентарните механизми да предизвика такъв вот, а именно - необходимия брой подписи на депутати, според правилника на НС. Джафер отговори на въпрос на "Хоризонт", че не й е предлагано да стане министър на здравеопазването, както се тиражира в някои медии.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!