ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Над 100 арестувани при демонстрации за годишнината от протестите за парка Гези в Истанбул

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Над 100 души са арестувани след безредиците в Истанбул. Стигна се до ожесточени сблъсъци между полицията и демонстранти, които искаха да отбележат първата годишнина от протестите за парка Гези, в които загинаха 6 души, а стотици бяха ранени. Сблъсъците продължиха почти цяла нощ. Полицията използва сълзотворен газ, водни струи и гумени куршуми, за да разпръсне демонстрантите, има ранени и арестувани.

По призива на Сдружението Съпротива с Таксим, стотици демонстранти се събраха привечер недалеч от площада, за да отбележат с възпоменателна церемония първата годишнина от протестите за парка Гези, при които бяха убити шестима души и стотици хора наранени.
Полицията бе блокирала площада и парка Гези, блокира и транспортните връзки между азиатския и европейския бряг, мобилизирани са около 25 хиляди полицаи. Властите предупредиха, че няма да разрешат никакви събирания и ще ги разпръснат със сила, ако се наложи.

Сблъсъци станаха и на други места в Истанбул, в кварталитеБешикташ, Окмейданъ, Меджидиекьой, навсякъде полицията атакува със сълзотворен газ и водни струи, арестува хората.


В Анкара, Измир и в други градове също се състояха възпоменателни демонстрации ,които полицията се опитва да отстрани. Някои от демонстрантите хвърляха камъни и бутилки с вода срещу полицаите. Ситуацията напомня тази отпреди една година по време на протестите за парка Гези.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!