ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Европейската комисия: Изборът на председател на Върховния касационен съд ще бъде показател за наличие на воля за съдебна реформа в България

European_commission

Европейската комисия даде да се разбере, че изборът на председател на Върховния касационен съд ще бъде показател за наличие на воля за съдебна реформа в България.Това става ясно от писмото на генералния секретар на ЕК Катрин Дей, получено в офиса на Български институт за правни инициативи. То е отговор на деветте неправителствени организации, които повдигнаха въпроса за необходимостта от спешни промени на Процедурните правила за избор на кандидати за шефове на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на Главен прокурор.

"България трябва да превърне в установена практика назначенията на високи постове да бъдат основани на реална конкуренция между кандидатите в съответствие с ясни стандарти за професионализъм и почтеност. Това е решаващо за спечелването на общественото доверие към съдебната система", се казва в писмото и се напомня, че в техническата част на януарския монитгорингов доклад на ЕК беше изрично спомената неубедителната процедура, по която беше осъществен изборът на главен прокурор. В същия доклад се посочва като изключително важно да бъде извършен прозрачно както изборът на председател на Върховния касационен съд, така и на главен съдебен инспектор в Инспектората на Висшия съдебен съвет.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!