ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Депутатите приеха окончателно решение за емитиране на заем от 3 млрд. лева

Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха окончателно решение зе емитиране на заем от 3 милиарда лева. Повече въпроси поставиха от ГЕРБ към финансовия министър Петър Чобанов. От ГЕРБ казаха, че заемът се взема, за да покрие дефицит и настояха министърът да даде гаранции, че до края на 2014-а година няма да поема нов държавен дълг.

Депутатът на ГЕРБ Менда Стоянова изрази надежда доходността на новия заем да бъде добра, защото лихвите ще бъдат плащани десетки години наред и допълни:

Дебатът не е дали трябва да се вземе дълг, за да се покрият направените и предвидените да се направят повече разходи от събраните приходи, дебатът е за това трябва ли да продължаваме да правим повече разходи, отколкото чергата ни позволява, и докога можем да продължаваме да се разпростираме на килим, когато имаме черга.

Министърът на финансите Петър Чобанов коментира, че от началото на годината дългът нараства само с 800 млн. лева и до края на годината ще бъде погасен:

Чергата 2009-а година беше доста по-широчка. За съжаление с редица действия стеснихте чергата, що се отнася до държавата, не що се отнася до самите вас. По отношение на нивата на лихвите - каквото и да се опитвате да направите, колкото и истерия да предизвикате, срещу вас да тичаме, няма да стигнем нивата на лихвите от 2012-а година, по които Дянков класира дълга тогава.

Ситуацията с бюджета е нормална, рисковете са управляеми, а дългът покрива падежиращ дълг 1,3 млрд. тази година и 1,7 млрд. в началото на следващата. И трябва да бъде взет сега, защото имаме малко по-дългосрочно мислене от това да мислим само до края на тази година, подчерта Чобанов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!