ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Споменатите от Станишев промени в Конституцията биха отнели от два месеца до половин година

Снимка: БГНЕС

Споменатите от Сергей Станишев промени в Конституцията биха отнели от два месеца до половин година, според процедурата,  описана в Основния закон.

Промяна в Основния закон може да бъде инициирана от една четвърт от народните представители. Предложението се разглежда от Народното събрание не по-рано от един месец и не по-късно от три месеца след внасянето му. Народното събрание приема промените с мнозинство от три четвърти от всички народни представители, т.е. минимум 180 депутати, а гласуването се провежда на три гласувания в различни дни. Ако предложението получи по-малко от три четвърти и не по-малко от две трети от гласовете на всички депутати, то може отново да бъде обсъдено, но не по-рано от два и не по-късно от пет месеца.

При повторната процедура Конституцията може да бъде променена с две трети мнозинство. Несъбирането на такова мнозинство означава отхвърлянето на проекта за промяна. Ако позицията на Сергей Станишев е позиция на цялата парламентарна група на Коалиция за България това са 83 гласа. ГЕРБ, които искаха задължително гласуване при приемането на новия Изборен кодекс, имат 93-ма народни представители. "Атака" по принцип е за задължително гласуване, но тепърва ще решават дали да подкрепят БСП. Националистите разполагат с 23 гласа, т.е. без гласовете на ДПС, което е против задължителното гласуване, трите партии събират общо 199 гласа, т.е. имат необходимото мнозинство от три четвърти за конституционна промяна по бързата процедура.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!