ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Президентът на Иран Хасан Рохани пристига днес на първото си официално посещение в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Иран Хасан Рохани пристига днес на първото си официално посещение в Турция, след като бе избран на този пост, по покана на турския президент Абдуллах Гюл. Визитата бе отложена веднъж, когато избухна антикорупционният скандал, в който се оказа замесен бизнесменът от ирански произход Реза Зарраб, но по-късно бе освободен от отговорност.

Иранският държавен глава се придружава от голяма делегация, в която са включени няколко министри, а според турските дипломатическите източници в програмата на разговорите са включени изключително важни теми.

Специално място се предвижда да бъде отделено на кризата в Сирия, както и на ситуацията в Египет и Палестина. Анкара и Техеран се опитват да подобрят отношенията си, които се обтегнаха заради конфликта в Сирия, в който Иран подкрепя режима на Башар Асад, докато Турция стои зад бунтовниците, които се стремят да го свалят.

Спорната за доста страни по света иранска ядрена програма също се очаква да бъде предмет на турско-иранските разговори на високо равнище. Турция преди време бе посредник в преговорите между Иран и западните страни, според които Техеран се опитва да се сдобие с ядрено оръжие под прикритието на цивилна енергийна програма. Иран обаче настоява, че целите му са напълно мирни.

На търговско-икономическите отношения също се предвижда да бъде отделено широко място. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган и иранският държавен глава ще председателстват сесията на Съвета за стратегическо сътрудничество между Турция и Иран, което ще бъде първото заседание. Двете страни възнамеряват да увеличат взаимния стокообмен над два пъти, като целта е да достигне 30 млрд. долара. Турция настоява и за регулиране на цените на природния газ, който получава от Иран, както и за засилване на сътрудничеството в регионалната търговия. Предвижда се да бъдат подписани няколко споразумения.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!