ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

От ГЕРБ подозират, че със спирането на "Южен поток" са поети ангажименти за изплащане на неустойки

Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ видяха в разнопосочните изявления на премиера Пламен Орешарски и министърът на енергетиката Драгомир Стойнев вероятност за поети ангажименти за изплащане на неустойки, след като България замрази проекта "Южен поток". От ГЕРБ настояха договорът да бъде разсекретен и призоваха БЕХ да задължи проектната компания "Южен поток" да спре авансовите плащания към изпълнителя на проекта "Стройтрансгаз". Цветан Цветанов попита:

Ние не знаем какви са условията в този договор, който е подписан между българското правителство и "Газпром". Ако там има неустойки, и с това спиране по този начин, по който беше представено от премиера Пламен Орешарски, това означава, че страната ни трябва да отиде на арбитраж и отново ще има финансови санкции за българската държава и за българския данъкоплатец. Затова ние настояваме договорът, който е подписан между българското правителство и "Газпром", да бъде публично оповестен, за да знаем какви са загубите за страната ни и изплащат ли се суми и кой ще понесе съответната отговорност. Тук си задаваме въпроса - имаме ли Държавна агенция за национална сигурност? Имаме ли информация, която те са предоставили на българското правителство за заплахите на националната сигурност с реализирането на този проект по този начин.

Друго притеснене на ГЕРБ е, че по тяхна информация продължава и отчуждаването на имоти по трасето на проекта, без да са в подробния устройствен план. Според ГЕРБ България е била поставена в унизително положение, когато премиерът Пламен Орешарски е обявил пред американските сенатори решението за замразяването на проекта "Южен поток". Тази седмица в парламента ГЕРБ ще поискат изслушването на премиера Орешарски и на министъра на енергетиката Драгомир Стойнев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!