ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Демонстрации в Истанбул срещу кюрдите

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Стотици демонстрираха в центъра на Истанбул. Причината е свалянето на турското знаме от военна база в Диарбекир в населената с кюрди част на страната, което доведе до изостряне на напрежението. Участниците носеха в ръце турски национални знамена. Протестиращите се опитаха да преминат на площад "Таксим", но полицията не ги допусна. Демонстрациите продължиха до късно през нощта.

Твърди се, че турското знаме е било свалено от активисти на Кюрдската работническа партия, ПКК, която е забранена в страната и е обявена за терористична организация. Турците са особено чувствителни към държавните символи, а всяка проява на незачитане на знамето се счита за предателство.

Турските лидери с остри изявления заклеймиха този акт. Президентът Абдуллах Гюл заяви, че целта е дестабилизиране на страната в момент, когато вървят преговори за мирно разрешение на кюрдския проблем.
Но една част от кюрдите обвиняват турското правителство, че няма напредък в процеса. По този повод преди няколко дни избухнаха демонстрации, придружени със сблъсъци между демонстранти и части от армията в кюрдския град Лидже. Двама души бяха убити, а много други ранени. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган нареди разследване на случая.

Представители на прокюрдската Партия за мир и демокрация изразиха загриженост от ескалацията на напрежението, което считат, че ще се отрази негативно на процеса за мирно разрешаване на кюрдския проблем. Днес се предвижда да разговарят с лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан.

В редица квартали на Истанбул, населени компактно с кюрдско население, напрежението остава високо.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!