ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Избират председател на Софийския апелативен съд

За днес е насрочен изборът на председател на Софийския апелативен съд. Кандидат за поста е обвиненият в злоупотреба с евросредства Веселин Пенгезов. Според неофициална информация той е представил болничен лист и е поискал изборът да бъде отложен.

Заради обвинението си Пенгезов беше временно отстранен от поста, за който кандидатства. Всъщност той свърза именно с намерението си да се кандидатира за втори мандат като шеф на Апелативния съд изваденото от фризера разследване от 2010-а година за неправомерно усвоени пари по ОПАК за информационна система за военните съдилища. Освен Пенгезов с обвинение е и председателят на Военно-апелативния съд Петър Петков, който също е временно отстранен от длъжност, и началникът на кабинета на премиера Орешарски – Мария Девизиева, на която беше отнет и допускът за класифицирана информация.

Теоретично Веселин Пенгезов има право да кандидатства за поста, въпреки че е разследван. Вероятността обаче да бъде избран клони към нула. Така ли е - ще стане ясно, когато се яви пред ВСС. За днес е представил болничен лист и уточнение на кои дати ще е на екскурзия в чужбина и кога може да се яви отново пред съдебните кадровици.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!