ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Водещи европейски издателства обсъждат на двудневна среща в София електронни образователни продукти

Снимка: БГНЕС
Представители на водещи европейски издателства обсъждат от днес на двудневна среща в София въпроси, свързани с производството на електронни образователни продукти.

В срещата участват издателства от Германия, Финландия, Латвия, Сърбия, както и изпълнителният директор на Асоциацията на европейските издатели на учебници Хелга Холткамп.

Участниците ще обменят опит и мнения по теми за електронната издателска дейност, за системите за управление на дигиталното съдържание,за софтуерните защити за електронните издания. Европейските училища все по-активно започват да използват електронни продукти при обучението на учениците, каза Хелга Холткамп. Според нея най-широко разпространени са електронните учебници в скандинавските страни, но и в останалите европейски страни процесът набира скорост, защото децата, които умело и с интерес се справят в дигиталния свят, влияят на родителите си, а в педагогическия състав на училищата започва смяна на поколенията и младите преподаватели дават предпочитания на електронните издания.

Не бива да се забравя,че във всяка държава министерствата на образованието задават параметрите и стандартите за учебните програми и за писането на учебници, каза Холткамп във връзка с продължаващия дебат за качеството на учебниците. Директорът на Асоциацията на европейските издатели коментира и идеята на българския министър на образование по всеки предмет да има само един учебник. Според Хелга Холткамп правото на избор е сред основните демократични права и то трябва да бъде спазвано в условията на конкуренция между издателствата.

Как се правят добри електронни учебници? Чуйте разговора с изпълнителния директор на Асоциацията на европейските издатели на учебници Хелга Холткамп.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!