ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

EК: Компромис между Русия и Украйна за газа все още е възможен

Снимка: europa.eu

Европейската комисия смята, че компромис между Русия и Украйна все още е възможен и ще продължи да търси варианти за постигане на споразумение, заяви за БНР Сабине Бергер – говорител на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Тя подчерта, че Европейският съюз очаква от Русия да спазва задълженията си по доставките на газ за Европа, но не изключи възможността през зимата да се стигне до проблеми:

Що се отнася до Европейския съюз – притокът на газ е стабилен навсякъде, така че непосредствен проблем няма. Но за да се гарантират равномерни доставки към Европа през зимата, украинските транзитни хранилища трябва да са запълнени с определени количества газ. В момента в тях има около 13.5 милиарда кубически метра газ, а до края на лятото е нужно да има между 18 и 20 милиарда. Този резерв е нужен по технически причини - за гладкото и безпроблемно функциониране на газопреносната система. И ако не бъде натрупан сега, по време на топлите месеци, наистина през зимата може да се стигне до проблеми с доставките и за страните от Европейския съюз.

Сабине Бергер отрече връзка между преговорите за газовите доставки и темата „Южен поток”, като подчерта, че според Европейската комисия тя трябва да се обсъжда в друг формат. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!