ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Турция прекрати работата на консулството си в Басра

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Турция прекрати работата на консулството си в иракския град Басра. Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу заяви, че са предприели тази мярка поради повишаването на несигурността в региона за турските граждани. Консулската служба е евакуирана в Кувейт, където ще остане за неопределено време.

Преди това министерство на външните работи предупреди турските граждани да напуснат Ирак, както и да ползват само самолетите на турските аеролинии за евакуирането си. В Анкара е създаден кризисен център за тази цел. 113 турски граждани, работещи в град Неджеф, се завърнаха, след като получиха необходимите разрешителни документи от иракските власти.

В същото време продължава кризата с отвлечените преди седмица от турското консулство в град Мосул дипломати. Те станаха заложници на джихадистите от сунитската радикална групировка "Ислямска държава в Ирак и Леванта". Група от 39 турски шофьори също са заложници на джихадистите. Според непотвърдена официално информация през тази нощ са били отвлечени още 15 турски граждани.

Турските власти наложиха забрана на медиите да отразяват всякаква информация за отвличането на турските граждани в Ирак поради опасения, че може да се навреди на сигурността им. Решението беше издадено от съда в Анкара. То включва забрана за всички медии, включително и за интернет сайтовете. Контролът по изпълнението на решението беше поверено на медийния регулатор на Турция - Висшия съвет за радио и телевизионни медии.

 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!