ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

"Метеоаларм" - европейската информационна система за опасни метеорологични явления и как тя ни предупреждава

Потопите, които заляха Варна, Добрич и Велико Търново отново направиха актуална темата доколко се вглеждаме в цветовете на картите на телевизионните синоптични карти и доколко институциите се възползват от факта, че от години България е част от Европейската система за предупреждения за опасни метеорологични явления "Метеоаларм". Достъпът до нея e свободен – директно и чрез сайта на Националния институт по хидрология и метеорология към БАН, а предупрежденията са за срок до три дни.

Картата с актуална информация се обновявана ежедневно и показва риска от опасни и екстремни прояви на времето за страната ни. Според експертите, честотата на екстремни прояви на времето ще се сгъстява, заради протичащите промени в климата и както стана ясно - от трагедиите във Варна и Добрич - човешкото бездействие, граничещо с престъпление.

По-доброто осведомяване и информиране - както на всеки поотделно, така и на всички институции, независимо дали имат и каква е ролята им при необходимост от реагиране, все повече се превръща в ключова превантивна мярка. Дава ни я системата "Метеоаларм", която действа в Европа от 1997 г. по идея на Франция. Днес тя е част от международното сътрудничество на европейските метеорологични служби, една от които е и Националният институт по хидрология и метеорология към БАН.

Наш събеседник е директорът му - ст.н.с. II ст. д-р Георги Корчев. Чуйте какво обясни той още за работата на системата "Метеоаларм", за какви метеорологични явления предупреждава тя, за значението на цветовете на картата, какви са процедурите и механизмите за обявяване на тревога и как би могло да бъде предотвратено превръщането на екстремни метеорологични явления в катастрофи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!