ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Провали се изборът на председател на Софийския апелативен съд

| обновено на 26.06.14 в 18:45
Снимка: БГНЕС

Провали се изборът на председател на Софийския апелативен съд. Единственият кандидат - разследваният за злоупотреба с евросредства Веселин Пенгезов, не успя да получи необходимото мнозинство. Сега Висшият съдебен съвет трябва да открие нова процедура.

12 от съдебните кадровици гласуваха против избора на Пенгезов, четирима го подкрепиха, петима се въздържаха. Преди това членовете на Висшия съдебен съвет доста поспориха дали изобщо може да има избор с кандидат Веселин Пенгезов, предвид разследването за злоупотреба със средства по ОПАК и заради хипотезата, че дори и да бъде избран за председател на Софийския апелативен съд, какъвто беше, преди да бъде отстранен временно от длъжност, той пак няма да може да встъпи в длъжност заради същото разследване.

Самият Пенгезов поиска от членовете на Съвета изборът да бъде отложен до приключване на наказателното разследване срещу него. Изобщо до такова гласуване не се стигна, тъй като не е ясно в какви срокове ще се движи това разследване, а това би означавало, че ще се блокира назначаването на титуляр на тази позиция.

Пенгезов  коментира, че не е изненадан от решението на Висшия съдебен съвет и продължи предишни свои изказвания, в които обясняваше съдебните си проблеми напоследък с натиск от страна на Делян Пеевски и на Ахмед Доган. Магистратът се самоописа като жертва на сценарий и посочи като начален момент на атаката срещу себе си решението на трима от подчинените му апелативни съдии, в което пуснаха от ареста нападателя на Доган Октай Енимехмедов.

Те са странни хора, те са обидчиви, мнителни и еди-какво си. Съдът освободи Октай Енимехмедов и нещата се обърнаха срещу мен веднага, като смятат, че аз съм виновен и отговорен за това нещо, а Доган си е толкова мнителен.

Според магистрата посредник в поръчката да не бъде преизбран бил най-коментираният в момента депутат -  Делян Пеевски:

Доганчо заповяда на Делянчо, Делянчо заповяда на главния. Имат едно твърдо ядро, което си гласува и бях сигурен, че ще гласува против. Виждате кой управлява държавата.

Сега Висшият съдебен съвет трябва да открие нова процедура за председател на Софийския апелативен съд, в която Пенгезов се зарече да участва отново.

Съдиите искат аз да бъда председател. Аз съм единствена кандидатура. Парадоксът и смешното е, че другарите от Висшия събеден съвет не искат аз да бъда председател. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!