ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

КФН откри процедура за отнемане на лиценза на дружеството, сочено за организатор на паниката с банките

| обновено на 01.07.14 в 17:42
Снимка: Дневник

Комисията за финансов надзор (КФН) откри производство за отнемане на лиценза на инвестиционния посредник “Глобал Маркетс” ООД. Причината са системните нарушения на Закона за пазарите на финансови инструменти, уточнява регулаторът. Целта е защита на интересите на клиентите при прекратяване на дейността на дружеството и осигуряването на стабилност на финансовите пазари.

Комисията за финансов надзор ще изисква отнемането на лиценза на дружеството като инвестиционен посредник заради множеството извършени проверки и установени нарушения от 2010-а година насам. За периода са съставени близо 120 акта, включително за неправомерни действия с активи на клиенти, използването на парични средства на клиенти при сключването на сделки за собствена сметка, неспазването на основополагащи принципи, които регламентират дейността на инвестиционните посредници. С цел да съобрази дейността си със законодателните изисквания на "Глобъл Маркетс" са отправени 42 препоръки. По случая надзорният орган си сътрудничи с прокуратурата, ДАНС и Националната агенция по приходите.

През последната година и половина Комисията за финансов надзор активно обменя надзорна информация за инвестиционния посредник и с отговорните органи на страни от Европейския съюз като Дания, Полша и Словакия, уточнява регулаторът.

Двама от арестуваните от ДАНС петима души заради атаките срещу банковата система се свързват с инвестиционния посредник "Глобал Маркетс". Впоследствие прокуратурата ги освободи срещу гаранция от по 3000 лева. И още, на официалната страница на "Глобал Маркетс" в интернет е публикувано съобщение, според което дружеството е преустановило дейността си като инвестиционен посредник на 13-и май тази година, но уверява своите клиенти, че всички разходи за уреждането на отношенията с тях ще останат за негова сметка.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!