ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

До 12 ч. днес са изпратени 700 000 есемеса с текст DMS VARNA

До 12 часа днес на телефонен номер 17 777 с текст DMS VARNA са изпратени почти 700 000 есемеса в помощ на пострадалите от наводненията във Варна, Добрич и Велико Търново. 235 хиляди лева са постъпили по банков път, обявиха от Обществения съвет на дарителската кампания "Заедно в бедствието". На второто си заседание Съветът реши да насочи част от средствата към здравно-профилактични и санитарно-хигиенни нужди, за да се предотвратят здравни рискове за населението. Утре негови представители ще проведат координационна среща с БЧК за съвмстни действия по разпределение на събраните дарения, каза Деница Сачева  - говорител на  Обществения съвет на дарителската кампания "Заедно в бедствието":

Думите звучат мащабно, но аз призовавам всички да продължат да даряват, защото нуждите наистина са много големи, може би говорим към момента за 1800 засегнати семейства в цялата страна, някои по-тежко, други по-малко. Това, което Общественият съвет на кампанията "Заедно в бедствието" ще предложи на БЧК, това ще бъде пропорционално разпределяне на събраните суми в съотношение 50 към 30, към 20, съответно за Варна, Добрич и Велико Търново. Хората, които очакват от нас бързи решения, свързани със събраните средства, трябва да си дават сметка, че все още ние нямаме спомен за индентификация на къщите, на размера на щетите в тях. Не се знае кои от тези къщи ще бъдат евакуирани или пък част от тях съборени. Тези процеси са малко по-дълги. Ние се стремим действително да направим така, че техните пари да стигнат до максимален брой хора, но и за максимално осмислени дейности.

 До момента от дарените средства са изразходвани 47 000 лева, като всички направени разходи могат да се видят на сайта на фондация "Помощ за благотворителността".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!