ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Икономическата комисия на НС отхвърли ветото на президента върху Закона за защита на конкуренцията

Снимка: Борис Димитров

Икономическата комисия на Парламента отхвърли ветото на президента върху Закона за защита на конкуренцията. Припомням, че конфликтните текстове там са тези, които уреждат отношенията между търговските вериги и техните доставчици - български производители. Вносителите увериха, че ще направят всичко възможно законът да бъде гласуван отново още в рамките на това Народно събрание. Депутатите от ГЕРБ напуснаха заседанието на комисията, след като бе отхвърлено предложението им да отпадне точката от дневния ред, защото по проектозакона няма постигнато съгласие.

Ветото ще бъде оспорено в парламента по няколко от основните му пунктове, посочи депутатът от Коалиция за България и вносител на промените Румен Гечев:

Няма такава теория в света, че по-високата и по-силната конкуренция забавя растежа. Няма и такава практика. Ограничаваме монополното положение или по-голямата пазарна сила, която се изразява в по-голяма мощ на дадена фирма в преговорите със своите контрагенти. Някои от търговските вериги имат по няколко милиарда лева годишен оборот. Дълги години те оперират на българския пазар и не отчитат никаква печалба.

 И допълни за целта на закона:

 Да защитим интересите балансирано на всички участници в българската икономика. Може да бъде вредно за търговските печалби, но ние не сме съгласни това да бъде за сметка на българските доставчици.

Йордан Матеев от Сдружението за модерна търговия, което представлява търговските вериги и което е основният опонент на промените в закона посочи:

Целият пазар на модерната търговия в България е около 3-4 милиарда. Няма нито една компания, която да прави няколко милиарда оборот. Най-голямата компания в България прави оборот един милиард лева.

В защита на тезата на вносителите депутатът от левицата Явор Куюмджиев коментира:

Има много мощни сили, които се опитват да влияят върху българските граждани и са влияели през годините в негативна посока - да ги ощетяват. За съжаление имаме и български представители, които защитават подобни тези.

За дебата по ветото на президента върху Закона за защита на конкуренцията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!