ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Третото дело срещу Цветанов започна по съкратената процедура и при закрити врата

| обновено на 03.07.14 в 15:31
Цветан Цветанов
Снимка: БГНЕС

С намален брой свидетели и при закрити врата започна делото за т.нар. "нерегламентирано подслушване" в МВР в мандата на Цветан Цветанов. Делото за така нареченото "нерегламентирано подслушване" започна по съкратената процедура. Освен бившия министър, подсъдими са трима бивши директори на вече несъществуващата служба СДОТО. По искане на защитата на четиримата няма да бъдат разпитвани всички свидетели.

Мегаразследването започна след като БСП лидерът Сергей Станишев получи анонимен мейл, който занесе на главния прокурор. Оказа се обаче, че първопричината за делото и други разпитани до досъдебното производство политици няма да бъдат викани от съдия Петър Гунчев. Адвокатът на Цветанов Менко Менков обясни:

Това, което прие съда и в което се обединиха всички страни, е, че Сергей Станишев, Емил Димитров и Мирослав Найденов няма да бъдат разпитвани по това дело. Те нямат никакво отношение към предмета на доказване, така че няма да можете да ги видите в съдебната зала. Той нищо не е казал Станишев, занесъл е някакъв сигнал на главния прокурор. Какво да му разпитваме на Станишев. Той да не е специалист по СРС-та?

Цветан Цветанов допълни:

Носенето на този сигнал от Сергей Станишев, той е все пак един политически лидер. В условията на предизборна кампания, това беше част от цялостната стратегия, която след това се върза и със стратегията, която беше за Костинброд.

В момента съдът разпитва служители на СДОТО, които са ползвали СРС-техниката. Сутринта показания дадоха бившият служебен вътрешен министър Петя Петрова - за правилата за използване на крайслерите, бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев и двама шефове на служби в ГДБОП - за използването им, особено около отвличането на дъщерята на Евелин Банев-Брендо - Лара. Георгиев отказа да коментира делото по същество, но коментира новия начин за МВР, в който професионалист номер едно се назначава не с президентския указ, а с президентско гласуване. Законно регламентирания петгодишен мандат на поста Георгиев коментира така:

За съжаление, мандатът в България означава колко най-много можеш да бъдеш, а не колко ще си. Мисля, че историята на една друга служба - на ДАНС, го показа. Петко Сертов, чийто мандат беше довършен от Цвети Йовчев, този на Цвети Йовчев - от Косьо Казаков, този на Косьо Казаков - от Владо Писанчев. Поредното безумие на хора, които взимат ненормални решения. Не знам, аз не мога да си го обясня. За съжаление системата страда от това.

На 3-ти февруари Софийска градска прокуратура внесе в СГС обвинителен акт срещу бившия министър и трима бивши директори на СДОТО. Според него на подсъдимата скамейка освен Цветанов трябва да застанат и Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. Тримата са обвинени, че от февруари 2010-а г. до април 2013-а г., не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация. Според обвинението те не са създали регламент за използването на специализирана мобилна техника и не са осъществили контрол за правомерното прилагане на СРС-та. Цветанов трябва да отговаря пред съда за това, че като министър "съзнателно е допуснал" тримата директори да извършат престъпление. На 21-ви февруари съдът върна обвинителния акт на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения и неясноти в обвиненията. Около две седмици по-късно прокуратурата го коригира и го внесе отново в съда.

Първите две дела срещу Цветан Цветанов приключиха на първа инстанция с една оправдателна присъда и една четиригодишна ефективна.

Подробности чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!