ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Брюксел ще следи изкъсо избора на председател на ВКС

Европейската комисия ще следи отблизо избора на председател на Върховния касационен съд в контекста на Механизма за сътрудничество и оценка. Това се казва в писмо на главния секретар на комисията Катрин Дей до девет неправителствени организации, работещи в сектора на правосъдието, от преди месец.

От Комисията  припомнят, че в последния доклад по Механизма от началото на тази година, е подчертано, че България трябва да превърне в установена практика назначенията на високи постове да бъдат основани на реална конкуренция между кандидатите в съответствие с ясни стандарти за професионализъм и почтеност. В доклада, изборът на председател на ВКС през тази година  е изрично споменат като пример на такова важно назначение.

От ЕК са категорични, че „тъй като новият председател на ВКС ще бъде опора за съдебната власт в България в течение на години, е изключително важно който и да бъде избран да се ползва с уважението на цялата съдебна система и на цялото българско общество”. 

Мандатът на настоящия председател на ВКС изтича на 23 ноември. Засега Висшият съдебен съвет не е отворил ключовата процедура, въпреки че негови членове предложиха  проект за обсъждане и дискусия по Проект за изменение и допълнение на Процедурните правила за избор на кандидати за председател на Върховния касационен съд, председател на Върховния административен съд и главен прокурор.

Един от вносителите е Калин Калпакчиев – чуйте какво каза той в студиото на „Преди всички“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!