ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

ВКС окончателно оправда Ковачки по обвинението за укриване на данъци

Христо Ковачки
Снимка: архив, БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда бизнесмена Христо Ковачки по обвинението за укриване на данъци. Проблемите на Ковачки с прокуратурата датират от края на 2008-а година, когато той беше обвинен в източване на ДДС за милиони. Той влезе в съдебната история с рекордната гаранция, която поиска за свободата му държавното обвинение - от 300 000 лева.

През 2011-а година състав на СГС с председател Александра Йорданова, съдията по делото и срещу бившия премиер Сергей Станишев, призна Ковачки за виновен и го осъди на три години условно с петгодишен изпитателен срок. Софийският апелативен съд обаче го оправда, както окончателно вече и Върховният съд.

Според съдиите Юлия Кръстева Биляна Чочева и Жанина Начева няма нито едно доказателство, потвърждение на прокурорската теза, че Ковачки е създал система за фиктивно осчетоводяване на реално сключени сделки, няма и нито една документална следа той да е бил запознат с всяка една фактура, посочена в обвинителния акт или пък да е бил уведомяван за купуването на всяка стока.

Тримата върховни съдии дават оценка и за качеството на прокурорския протест по първата оправдателна присъда на бизнесмена, като заключават, че няма никакви правни основания последната съдебна инстанция да не се солидаризира с крайното заключение на Софийския апелативен съд - оправдателна присъда, защото прокуратурата не е успяла да докаже виновността на Ковачки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!