ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Депутатите гласуваха допустимата възраст на такситата да се увеличи от 10 на 15 години

| обновено на 09.07.14 в 12:15
Снимка: БГНЕС

Автобусните превозвачи ще избират дали да използват касови апарати или досегашните билети. Това решиха депутатите, като гласуваха промени в Закона за автомобилните превози. Така народните представители отложиха изискването всички фирми да поставят фискални устройства в превозните си средства.

Превозвачите можеха да возят без инсталирани касови апарати до 1-ви юли, след което касовият апарат трябваше да е задължителен. С новите промени ще има избор, поясни един от вносителите на законопроекта Георги Свиленски от БСП: 

Въвеждането на касови апарати в градските линии щеше да създаде голям проблем на пътниците и на шофьорите. Някои фирми са доволни от въвеждането на касови апарати, да продължат да използват касовите апарати, а тези, които не са си закупили, които не считат, че това ще им улесни работата, да използват досегашните билети, издавани по съответните наредби. 

Контролът и при двата случая е гарантиран, увери Свиленски:

И в двата случая - дали ще издаваш касов бон, или ще продаваш билет, възможността е абсолютно еднаква. Тука стигаме до отговорността на държавата и контрола на държавата върху издаването на тези билети. Мисля, че касовият апарат не прави издаването на билет по-законно от това дали ще продадеш билет. 

Важна поправка в Закона за автомобилните превози касае и таксиметровите автомобили, като срокът за използването им се увеличи от 10 на 15 години. Георги Свиленски уточни, че в нито една държава на ЕС няма подобни ограничения за възрастта на такситата, но обясни:

За нас е важно на първо място да бъде сигурността и след това възрастта и всички други фактори в таксиметровия бранш. Свидетели сме и сега, че коли на по три, четири или пет години не отговарят на изискванията за таксиметров превоз. Даваме глътка въздух на много хора, които сега юни, юли месец трябваше да сменят своите автомобили. Информацията, която имаме е, че около десет хиляди автомобила трябваше да излязат от употреба само сега юни, юли месец.

Въпреки удължения срок ще има стриктен контрол дали колите са технически изрядни, подчертаха вносителите и призоваха гражданите да сигнализират Автомобилна администрация, ако попаднат на технически неизрядни таксита.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!