ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

ВСС отхвърли предложенията за промяна на правилата за избор на висши магистрати

Снимка: Ирен Филева

Следващият председател на Върховния касационен съд ще се избира по старите правила. Висшият съдебен съвет отхвърли повечето предложения за промени, дошли както от членове на Съвета, така и от неправителствени правни организации.

До своеобразния бойкот на предложенията се стигна въпреки препоръките на Европейската комисия за създаване на ясни и предвидими правила за избор на председатели на Върховния касационен и Върховния административен съд и главен прокурор и предупреждението, че на избора на наследник на Лазар Груев ще се гледа като на тест за съдебния кадрови орган.

Предложения за нови правила направиха членовете на съвета Калин Калпакчиев и Камен Иванов и макар и с редакции, те бяха подкрепени от комисията по правни въпроси към НС. След дълги дебати и консултации с речници и търсачката Гугъл - що е то профил, съдебните кадровици отхвърлиха предложението да се направи такъв на позицията председател на Върховния касационен съд преди избора.

Върховни съдии и неправителствени организации няма да имат право да номинират кандидати за поста. За съдия номер едно няма да се гласува с бюлетина, а електронно, както беше избран Сотир Цацаров за главен прокурор, и заради което процедурата по избора му беше силно критикувана от професионални и неправителствени организации.

Изтощени от дългите дебати, съдебните кадровици отложиха решението си кога да бъде открита процедурата за избор на следващ съдия номер едно, а това по закон може да стане не по-рано от шест и не по-късно от три месеца преди края на мандата на Лазар Груев, който изтича на 21-ви ноември.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!