ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Лекарите излизат на предупредителен протест, искат актуализация на бюджета на НЗОК

Снимка: БГНЕС
Лекари от цялата страна излязоха на предупредителен протест в 12 часа днес, заради липсата на актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Вчера Българският лекарски съюз даде срок на управляващите до вторник да решат въпроса с актуализацията на бюджета на НЗОК. От съсловната организация заплашиха, че в противен случай всички болници в страната могат да спрат да работят.

Директорът на болница "Света Анна" в София Димитър Димитров заяви, че повечето негови колеги едва задържат хората на работа. В декларация на медицинския и немедицинския персонал в лечебното заведение до премиера, до Министерския съвет и до здравните институции се казва, че ако до 15-и юли предложението за актуализация на бюджета на НЗОК не се внесе в парламента за разглеждане, на следващия ден те ще подадат оставка.

Доц. Владимир Данов, който е началник на Клиниката по кардиохирургия в болница "Света Анна", съобщи, че недофинансирането по клиничните пътеки при тях е около 40 на сто. През последния месец, само за нашата клиника не бяха признати пътеки за около 100 хиляди лева.

Лекарите от повечето лечебни заведения в страната подкрепят протеста на своите колеги, но без да спират работа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!