ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Турция започна мащабно разследване срещу религиозното движение на Фетуллах Гюлен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турските власти започнаха мащабно разследване срещу религиозното движение "Хизмет" на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен, който живее в щата Пенсилвания в Америка.

Фетуллах Гюлен в миналото беше съюзник на премиера Реджеп Тайип Ердоган и направи не малко за неговото утвърждаване във властта през изминалите 11 години. Но някогашните съюзници станаха врагове. Ердоган и хората му твърдят, че Гюлен и неговото движение, създавайки паралелни на държавата структури, са организирали антикорупционното разследване през декември миналата година, както и редица скандали, чиято цел е била да бъде отстранен Ердоган от властта.

Хора на Фетуллах Гюлен са на отговорни постове в полицията и в съдебната система. За да пресече разрастването на антикорупционното разследване, още през декември Ердоган предприе мащабна чистка в полицията и в съдебната власт.

Близки до движението на Фетуллах Гюлен има сред бизнесмените, интелектуалците, журналистите, хората на изкуството, спортистите и други среди в Турция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!