ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

СГС остави в ареста главната касиерка и заместник главната счетоводителка на КТБ

| обновено на 14.07.14 в 04:14
Снимка: БГНЕС

След деветчасово заседание, приключило около 2 и половина тази сутрин, Софийският градски съд остави за постоянно в ареста само главната касиерка на "Корпоративна търговска банка" Маргарита Петрова и заместник главната счетоводителка Борислава Кючукова. Главната счетоводителка Мария Димова е с мярка за неотклонение "домашен арест",  а изпълнителният директор на банката Орлин Русев излиза на свобода срещу 10 000 лв. По време на заседанието стана ясно, че четиримата са обвинени, че от края на 2011-а година до 19-и юни тази година, са присвоили близо 206 милиона лева от "Корпоративна търговска банка". Според свидетелски показания това е било направено по искане на Цветан Василев. Отпадна първоначалната версия, че парите са били изнесени в чували от Маргарита Петрова, в нощта преди банката да бъде поставена под особен надзор. 

Тази жена е била взета от банката сутринта, цял ден са я лашкали от кабинет на кабинет, притискали. Вие, разбира се, имахте и визуални впечатления от останалите обвиняеми. Някой е куражлия, друг – не. Някой се смачква до степен да не знае какво говори, какво го питат, какво му вменяват. Когато сложиш един по-лабилен психически човек на преса и започнеш да му внушаваш, че той е извършил някакво колосално престъпление, той в един момент наистина може да ти повярва и да започне да говори всевъзможни неща, но за това е здравият човешки разум, за това е НПК, който казва, че самопризнанието не е царица на доказателствата, каза адвокатът на Петрова - Татяна Дончева.

Прокурорите Иван Гешев и Евгени Стоянов коментираха: Работихме по различни версии. Проверяваха се, оборваха се. В сигнала на БНБ се твърди за тези чували, чухте, че една от подсъдимите е заявила, че е изнесла лично тези чували. Нормално е в тази ситуация да проверим и тези твърдения.

Решението на Софийския градски съд може да бъде обжалвано или протестирано пред Апелативния съд.
Вчера стана ясно, че новозадържаните са главният счетоводител Мария Димова и заместник главния счетоводител на трезора Борислава Тренева-Кючукова. Те са извикани на разпит в петък и задържани за 72 часа по схемата, по която беше арестуван и Орлин Русев. От вчера прокуратурата е променила обвиненията им. Русев и касиерката Маргарита Петрова са обвинени в извършителство на длъжностно престъпление, а Димова и Кючукова, че са ги подпомагали, като документално са заличавали следите от присвоените 206 млн. в евро, долари и левове. Има промяна и в момента на кражбата. Вече не ставало дума за изнасяне на парите в чували в нощта на 19-и юни, ден преди КТБ да бъде поставена под особен надзор, а срокът на присвояването е доста разтеглен - започнал е от края на 2011-а година и е продължил до 19-и юни 2014-а година, като парите са били изнасяни на малки порции. Според защитника на една от обвиняемите по делото няма счетоводни експертизи, а само свидетелски показания. Изнасянето е станало кеш. Според защитниците на четиримата обвиняеми източване на пари от банката няма, а твърденията идват само от свидетели, които не са работили в банката и нямат представа за механизмите на работа в нея. Основен прокурорски свидетел е бившият съдружник на Цветан Василев Бисер Лазов, който разказвал как парите са излизали от банката и са предавани на мажоритарния собственик Цветан Василев.

Прокуратурата е подготвена с доста данни и дати, с които обяснява как се е случвало източването на КТБ. Доказателствата са събрани в 20 тома и 8 папки. Според обвинението касиерката Маргарита Петрова и изпълнителният директор Орлин Русев са присвоили милионите в евро, лева и долари, подпомогнати от Мария Димова и Борислава Кючукова. Според казаното от държавното обвинение всъщност около специалния надзор на банката е станало ясно, че трябва да се прикриват стари липси и затова е започнало с оставяне на документи с невярно съдържание.

От официалното прессъобщение на прокуратурата от петък стана ясно, че шефът на УС на КТБ Орлин Русев е наредил на главната касиерка Маргарита Петрова да предаде на все още неназовани лица милионите в евро, долари и левове. Според коментаторите от петък насам чувалите били предадени на мажоритарния акционер Цветан Василев. Той обаче напомни, чрез изявление, че не е в България от 10-и юни, а според казаното и от прокуратурата и от БНБ парите са били изнесени на 19-и. До голяма степен пътят на милионите би трябвало да стане ясен по-късно днес по време на заседанието на Софийския градски  съд по искането на прокуратурата за постоянен арест.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!